Sezamové semínko neboli sezam indický je oblíbená superpotravina

Sezam východní (též indický) je rostlina dorůstající někdy až dvoumetrové výšky. Její květy jsou modré, fialové nebo také žluté. Pěstuje se kvůli semenům, která jsou běžnou součástí zdravého jídelníčku. Sezamová semínka mohou být bílá i černá, zde záleží samozřejmě na konkrétním druhu.

Sezam obsahuje řadu užitečných látek

Sezam obsahuje proteiny, sacharidy, nasycené mastné kyseliny, vlákninu (pomáhá trávení), provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník (udržuje zdravé kosti a zuby), hořčík, železo (pomáhá snižovat vysoký krevní tlak), zinek (působí na imunitu), draslík, fosfor, mangan (zvyšuje činnost mozku), selen a další.

Sezam indický je oblíbená superpotravina obsahující řadu nasycených mastných kyselin

Sezamová semínka a jejich účinky na organismus

  • Podpora imunity, podporuje trávení – pomáhá při zácpě, zmírňují pocení, vyživuje pokožku, vlasy a nehty.
  • Prevence osteoporózy, chudokrevnosti, neurózy. Dále se užívá při některých onemocněních očí a sliznic.
  • Prospěšné na nervy, působí jako antidepresivum.
  • Prospěšné pro těhotné a kojící ženy – podporuje tvorbu mateřského mléka.
  • Vhodná náhrada masa pro vegany.

Využití sezamových semínek je různorodé

Sezam nemá téměř žádné aroma, což ale určitě samo o sobě nevadí.  Jeho chuť je příjemně ořechová, dá se využít jak do sladkého, tak i slaného pečiva. Vyrábí se z něj sezamová pasta nebo sezamový olej. Ze sezamové pasty se vyrábí např. cukrovinky, jako je baklava a chalva. Při přímé konzumaci semínek (naklíčených nebo namočených několik hodin) je vhodné přidání do jogurtu či salátů.

Lepší je konzumace neloupaného sezamu pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek (oloupání povrchové slupky se jejich obsah snižuje). Ze sezamových semen je možné také vyrobit sezamové mléko, které může nahradit kravské mléko u lidí s alergií na laktózu.

Hummus je studený pokrm, který se připravuje ze sezamové pasty

Sezamový olej nalezne využití jak v kuchyni, tak v kosmetice. Dobře snáší vysoké teploty. Je vhodný k vaření i ke krátkodobému smažení. Působí jako antidepresivum a posiluje paměť. Díky regeneračnímu účinku je často užíván v kosmetice jako příměs mýdel, šampónů či krémů. Potlačuje stárnutí kůže a podporuje prokrvení. Využívá se i při ajurvedských masážích.

TIP: více o sezamu indickém na Wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Sezam_indycky

 

Přidat komentář